fbpx

Умните водомери Energomonitor IoT Water Stop с дистанционно отчитане

Водомери с дистанционно отчитане – Energomonitor IoT Water Stop

Писна ли ви от инкасатори с фенерчета в ръка, които посещават дома ви и навлизат в личното ви пространство за да отчитат водомерите ви?

Колко често ви се случва да не можете да осигурите достъп до вашия имот за отчет, да се чудите как да излезете от работа заради отчитането или пък да забравите за предварително обявените ден и час.

Последствията от това са известни на всички. Прогнозно начисление, което в повечето случаи няма нищо общо с реалната ви консумация. В крайна сметка, след изтичане на месеца със закъснение разбирате, че дължите пари на доставчика, без реално да сте изразходили водата, която са ви начислили.

От друга страна, ВиК дружествата харчат огромни суми за да плащат заплати на инкасатори, които да посещават домовете и да отчитат водомерите. Също така, човешките грешки при отчитането и при процеса на прехвърлянето на данните от отчетите в базата данни за фактуриране също са вероятни.

С нова проектонаредба на МРРБ се предвижда при всяка смяна на съществуващите индивидуални водомери или при откриване на нови партиди задължително да се монтират и регистрират водомери с дистанционно отчитане или така наречените „умни“ водомери. 

Защо е важно отчитането на водомерите да е дистанционно?

 • Водата е ценен природен ресурс, към който трябва да се отнасяме изключително отговорно;
 • Цената на водата непрекъснато се покачва;
 • Неправомерното използване на вода и манипулацията на водомерите е за сметка на останалите живущи в етажната собственост;
 • Ежемесечното отчитане и прогнозното начисляване единствено за целите на фактурирането, само като разлика между ново и старо, не дава достатъчно информация и респективно не помага на живущите да управляват разходите си и да спестяват;
 • Често осигуряването на ежемесечен достъп до имота за отчет на водомерите създава дискомфорт на живущите;
 • Липсата на информация за възникнали течове и аварии понякога струва доста скъпо на собствениците.

Как се извършва дистанционното отчитане на водомерите в България в момента?

Използваните понастоящем в България водомери с дистанционно отчитане с радио модул използват комплексни системи с помощта на които се снемат данните от водомерите чрез радио модул Bluetooth сигнал.

Системата функционира по следния начин. Информацията от оптичното устройство се прехвърля към мини компютър посредством безжичната връзка (Bluetooth). Отчитането се извършва едновременно за всички монтирани в сградата водомери чрез посещение на инкасатор в близост до сградата. Снетите в определени дати дистанционно показания на водомерите се предават от мини компютъра към централния компютър, където информацията се обработва чрез специален софтуер. В последствие данните се предават на ВиК дружеството за фактуриране и чак след това се предоставят на потребителите. Уредите съхраняват отчетените данни за период не по-дълъг от 6 месеца назад.

Този метод на отчитане също не изключва участието на инкасатор, като освен това изисква живущите в цялата сграда да имат монтирани един и същи тип водомери с дистанционно отчитане, което понякога е трудно осъществимо.

Информацията за потреблението е неизвестна за живущите в сградата до момента на фактурирането.

Според Директива 2004/22/EC измервателните уреди трябва да са проектирани така, че да показват резултатите от измерването и на двете страни по сделката.

Как Energomonitor реши интелигентно проблема с отчитането на водата в Близкия изток?

В Ливан има изобилие от прясна вода в сравнение с много други страни в Близкия изток. Според скорошно проучване обаче страната има риск от сериозен недостиг на вода през следващите години поради различни фактори, включително изменение на климата, злоупотреба с ресурси и нарастващо население. Чрез партньорство с „Ja-Square“ Energomonitor създаде Energomonitor IoT Water Stop с което им помогна да осигурят система за мониторинг и контрол на водата и да предотвратят възникването на тази криза.

Умният водомер комуникира чрез GSM (SMS), има батерия, която е с живот приблизително 10 години и съдържа стоп клапа за спиране и пускане на водата от разстояние. Този интелигентен метод за контрол не само се справя с недостига на вода, но и предотвратява наводнения, злоупотреба с ресурси и осигурява дистанционно управление в трудно достъпни райони.

Разбира се, тези умни водомери Energomonitor IoT Water Stop с дистанционно отчитане са абсолютно приложими и в България и съвсем скоро ще се предлагат и на българския пазар.

Как изглежда Web портала за умните водомери Energomonitor?

Онлайн web порталът показва консумация на вода в реално време, като информацията е видна както за потребителя, така и за ВиК дружеството. Честотата на отчитане може да бъде дефинирана. Например, на всеки 15 минути, всеки час или веднъж на ден. По-честите актуализации ще имат ефект върху живота на батерията.

Видимостта на данните е осигурена едновременно за множество водомери с дистанционно отчтитане, например всички водомери в една сграда. Освен това, всеки потребител може да наблюдава собственото си потребление, без да има достъп до данните на останалите водомери в сградата. Данните се съхраняват за неограничен период от време в облак.

Схема на отчитане, съхранениe на данните и мониторинг на водата с умен водомер Energomonitor.

Предимства на умните водомери Energomonitor IoT Water Stop

 1. Отдалечено отчитане на консумацията на вода чрез GPRS или LoRaWAN.Показване на консумацията на вода в реално време и за двете страни по сделката.
 2. Устойчив на външно въздействие дизайн, подсилен кабел срещу плъхове.
 3. Над 10 години живот на батерията.
 4. Способност за онлайн наблюдение на потреблението чрез web портал
 5. Допълнително дистанционно управление на водомер за предотвратяване на наводнения.
 6. Сигурност на данните.
 7. Достъп до индивидуалното потребление от всеки компютър, лаптоп, таблет или телефон.
 8. Данните са свободно достъпни за оторизирани потребители чрез приложния програмен интерфейс (API).

Водомери с дистанционно отчитане: технически характеристики

УстройствоФункции
Physical size83x64x46 mm
Power SupplyInternal alkaline battery
Working conditionsFrom 0 C to +60 C, 10 to 90% RH
IP ratingIP 65
Frequency Bands:GSM/EDGE:850/900/1800/1900 MHz LoRaWAN: 868MHz
AntennaInternal (factory option SMA connector for external antenna)
SIM cardStandard 6 pin SIM card
Approvals (GSM module)CE/ GCF/ Vodafone/ UCRF/ ATEX/ (Europe) DoC (Russia) FCC/ PTCRB/ IC/ Rogers (North America) Anatel (Brazil)) NCC (Taiwan) ICASA (South Africa)

Контрол на водния клапан

Продуктът съдържа вграден воден клапан, който може да се използва за дистанционно изключване на водата в случай на течове или наводнения. В допълнение, клиентите могат да бъдат изключени дистанционно в случай на неплащане или други проблеми.

 

И накрая, но не по важност, бихме искали да отбележим, че за да намалите потреблението на вода е необходимо да сте информирани в реално време какво количество изразходвате. Така чрез промяна на своето поведение можете да ограничите ненужната консумация, да установите има ли течове, да предотвратявате наводнения и разбира се да пестите пари.

Ако искате да знаете повече за продуктите Energomonitor не се колебайте да се свържете с нас.

Вашият коментар