Могат ли да се оптимизират разходите за енергия в българските хотели?

Hotel City

Оптимизация на енергийната консумация в Хотел Сити, гр. Стара Загора

Могат ли да се оптимизират разходите за енергия в българските хотели или всяко покачване на цените на енергията трябва да рефлектира върху крайната цена за нощувка, която клиентите плащат?

Оказва се, че има вариант цената за нощувките да се запази, като вместо това се оптимизират разходите за енергия.

Ето как Хотел Сити гр. Стара Загора направи това!

Хотел Сити,  гр. Стара Загора е част от Холдинг Загора ООД, гр. Стара Загора. Разполага със 105 напълно оборудвани апартамента, студиа и двойни стаи, четири конферентни зали, ресторант, лоби бар, сауна и джакузи.

Консуматори на енергия в хотела

Отоплението на сградата е локално и се осъществява с котли на природен газ. Всички стаи са климатизирани. За климатизацията се използват чилъри. Топлата вода се осигурява с електрически бойлери. Всички уреди в ресторанта са на ток. Отчитането на консумацията на електроенергия, природен газ и вода е веднъж месечно по търговските прибори,  монтирани на границата на собственост.

Съществуващо състояние

Ръководството на хотела нямаше представа кой от инсталираните в хотела консуматори колко енергия изразходва, в коя част от деня консумацията е най-висока, колко енергия консумират уредите в нощен режим, в режим на готовност и т.н. Липсваше информация каква част от електроенергията се изразходва от ресторанта, каква част от чилърите, бойлерите, асансьорите и т.н. За да оптимизират консумацията и да намалят разходите беше необходимо да има точна информация за енергийната консумация в реално време. Само така, чрез промяна на поведението и предприемане на действия за оптимизация на конкретни енергоемки консуматори можеха да предотвратят ненужния преразход на енергия от хотела.

Решението

Потърсиха ни с молба да инсталираме уредите ЕНЕРГОМОНИТОР в Хотел „Сити“  гр. Стара Загора с чиято помощ ръководството на хотела искаше да локализира големите консуматори на енергия и да следи консумацията им в реално време.

Инсталирахме Energomonitor Optosense на цифровия електромер, който измерва общата консумация на Хотел „Сити“. С негова помощ общата консумация на електроенергия в хотела е видима 24 часа в денонощието отдалечено от всеки компютър, лаптоп, таблет или телефон снабден с интернет. За наблюдение в реално време на ресторанта, бойлерите, чилърите, асансьорите, и печката инсталирахме уредите Energomonitor Powersense. Вече не е проблем сравнението на консумацията днес спрямо тази от вчера, архивирането на данни, анализа, оптимизацията и не на последно място спестяването.

 

Ето го и резултата:

Моментния товар на инсталираните големи консуматори в Хотел Сити в почивен ден.

Elektroenergia Hotel City

Общата консумация на електроенергия от хотела, сравнение между консумацията днес и консумацията вчера. От диаграмата се вижда намаление на консумацията и разходите за електроенергия с 30%.

 

Хотел Сити

Моментно сравнение на енергийната консумация от ресторанта днес спрямо консумацията по същото време вчера. Наблюдава се намаление на консумацията на ресторанта с 38%, което се дължи на по-ниската натовареност на ресторанта в съответния ден.

Предстои инсталация на уреди Relaysense gas и Relaysense water за контрол на консумацията на природен газ и вода.

Вашият коментар