fbpx

Как да пестим енергия и пари чрез дистанционно управление на климатици?

Дистанционното управление на климатици пести от сметките за отопление и охлаждане

Тази статия е предназначена най-вече за хотелиери, които често споделят с нас, че техните гости редовно забравят климатиците да работят, когато напускат стаите. Естествено сметката я плаща собственика на хотела. Ето защо, потърсихме решение за вас на този проблем.

Преди да разгледаме възможностите за дистанционно управление на климатиците, бихме искали да засегнем темата с ефективността на климатиците, струва ли си да ползвате климатици за отопление и охлаждане и как да се ориентирате в морето от информация.

Вече в почти всички сгради, хотели, къщи, офиси, училища, детски градини, болници, домове и др. има инсталиран поне един климатик. Те са най-бързият и сравнително достъпен начин да се осигури сравнително бързо топлина през зимата и охлаждане през лятото в помещенията.

Има ли значение какъв климатик избирате?

Независимо дали сте фирма или избирате да закупите климатик за своя дом, освен дизайн, сигурност и дълготрайност, би следвало да вземете предвид и неговата енергийна ефективност. Това е изключително важно, ако искате в бъдеще да плащате ниски сметки за ток при сегашното драстично нарастване на цените на електроенергията.

На пазара вече се предлагат все по-ефективни климатици, като показателите за ефективност на климатиците са техните сезонни коефициенти за енергийна ефективност SEER (в режим охлаждане) и SCOP (в режим отопление), които са вече не по-малко от 2,5. 

Какво означава това?

Коефициентът SEER – представлява общият коефициент на енергийна ефективност, който отчита работата през целия охладителен сезон и се определя като изчисления годишен охладителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия, използвана за охлаждане.

Коефициентът SCOP изразява общият коефициент на преобразуване на климатика, който показва ефективността на климатика за целия отоплителен сезон и се определя като изчисления годишен отоплителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия, необходима за отопление.

Това означава, че ако вашият климатик консумира една единица електроенергия, при коефициент например за охлаждане 2,5 ще произведе 2,5 единици студ.

В таблицата можете да видите класификацията според класовете на ефективност в режим отопление и охлаждане.

КласSCOP (отопление)SEER (охлаждане)
A+++≥5,10≥8,50
A++4,60 ≤ SCOP< 5,106,10≤ SEER<8,50
A+4,0≤ SCOP< 4,605,60≤ SEER< 6,10
A3,40≤ SCOP < 4,05,10≤ SEER< 5,60
B3,10≤ SCOP< 3,404,60≤ SEER< 5,10
C2,80≤ SCOP< 3,104,10 ≤ SEER< 4,60
D2,50 ≤ SCOP< 2,803,60 ≤ SEER< 4,10
E2,20≤ SCOP< 2,503,10≤ SEER< 3,60
F1,90 ≤ SCOP< 2,202,60 ≤ SEER< 3,10
GSCOP< 1,90SEER<2,60

Определено може да се каже, че колкото по-големи са коефициентите SCOP и SEER, толкова по-ефективен е климатика и съответно ще плащате по-малки сметки за ток.

Могат ли да се пестят допълнително енергия и пари чрез дистанционно управление на климатици през смартфон снабден с интернет?

Да, това вече е възможно за почти всеки модел климатик, не само за марки като Daikin, Mitshubishi, Toshiba, Samsung и др., но и за по-бюджетните варианти, като Mideа, Treo, Gree и др.

Вече живеем в свят на технологичен подем в който смартфоните са станали неразделна част от нас. Ако доскоро  дистанционното беше достатъчно за да се включва и изключва климатика, да се контролира температурата и функциите му, то днес в забързаното ежедневие, това вече не е достатъчно.

Какви функции на климатика можете да управлявате дистанционно?

Дистанционно включване и изключване, настройка на температурата, sleep режим при който температурата се понижава с 2 градуса и климатика преминава в тих режим, настройка на вентилацията и др.

Например климатика може да бъде включен 30 мин. преди да се се наложи използването на помещението и да се изключи малко преди напускане на помещението. Да се програмира поддържане на температура с понижение през нощтните часове и настройка до комфортна температура през дневните. Може да бъде изключен климатика напълно в хотели, апарт хотели в които гостите са го забравили, без да е необходимо  ходене на място и др. функции.

Управлението на климатици през смартфон става все по-необходимо и поради факта, че цената на електроенергията непрекъснато се покачва и сметките за отопление и охлаждане стават все по-големи.

Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас за повече информация на тел. 0889969505, по имейл bulgaria@energomonitor.bg или чрез формата за контакт.

Моля въведете валиден имейл.
Давам своето съгласие, собствениците на уеб сайта www.energomonitor.bg да използват подадената от мен информация с цел да отговорят на моето запитване.

 

 

 

Вашият коментар