fbpx

Време е за „енергийно – ефективно кафе“ в 2 Giraffes Espresso Bar

2 Giraffes Espresso Bar – уникалното арт кафе в сърцето на София

Заведението се намира на ул. Алабин 33, съвсем близо до Витошка. Отвори врати през пролетта тази година и вече се радва на редовни посетители, които се наслаждават на невероятната атмосфера и уют в него. Прекрачвайки прага на кафето ще бъдете посрещнати от прекрасните усмихнати момичета, които с удоволствие ще Ви предложат да изберете от богатия асортимент от прясно изпечени кифлички, гранола, смутита със спирулина, божествени здравословни салати, и не на последно място разбира се най-вкусното и ароматно кафе от прясно изпечени зърна.

Сигурно вече се питате, какво е общото между кафето и енергийната ефективност

Сега ще разберете.

Собствениците на заведението, освен че искат да задоволят и най-изтънчения вкус на своите клиенти предлагайки им богат асортимент от напитки и храни, те държат и на ефективното потребление на енергията за приготвянето им. Те знаят, че поддържането на подходящ кимат за своите клиенти в заведението (прохлада през лятото и топлина през зимата) е важно за комфорта на клиентите, но същевременно е свързано и с разход на електроенергия. За тях е важно да оптимизират енергийната консумация на заведението за да могат да предлагат на клиентите си качествени продукти на приемливи цени и едновременно с това да им осигурят здравословна среда и комфорт.

Решението

Обърнаха се към нас с молба да анализираме разходите им на енергия с помощта на ЕНЕРГОМОНИТОР. С получаваната от доставчика на електроенергия ЧЕЗ фактура за общото потребление на електроенергия в края на месеца не получаваха информация в коя част от деня консумацията им е най-голяма, кой от уредите им изразходва най-много енергия, колко енергия потребяват за един ден и колко им струва и т.н.

Домашна база

За да могат собствениците да се информират в реално време инсталирахме Energomonitor Powersense за три фази. Измерихме моментния товар от отделните електроуреди – печка, съдомиялна, кафемашина, сокоизтисквачка и др. Констатирахме наличието и на постоянни консуматори, които потребяват енергия 24 часа в денонощието, като хладилните витрини и фризерите. Охлаждането и отоплението на заведението се реализира с два климатика за стенен и таванен монтаж.

Резултатите

Измерването на електроенергията в реално време с помощта на ЕНЕРГОМОНИТОР ни позволи да проследим консумацията на заведението за едно денонощие. Без уредите ЕНЕРГОМОНИТОР това измерване можеше да се извърши единствено като се прави отчитане на електромера и ръчно пресмятане на разходите. Постоянните консуматори като фризери и хладилни камери потребяваха общо средно 2 kWh. Останалите уреди – кафе машината, печката за приготвяне на храна и другите електроуреди консумираха в определени часове максимум 7 kWh. Таванният климатик, обаче се оказа съществен консуматор и формираше приблизително 30% от разходите за енергия на заведението. Препоръката ни към собствениците беше да го заменят с енергоефективен с висок клас на ефективност.

Ползите

С помощта на уредите ЕНЕРГОМОНИТОР собствениците на заведението вече наблюдават консумацията в реално време, независимо дали са в заведението или са си у дома. Информацията е достъпна от всеки компютър, лаптоп, таблет или телефон и се обновява на всеки 6 секунди. Могат да правят сравнения между консумацията си днес с тази от вчера или друг избран период, разполагат с архив на данните за своята консумация и могат да спестяват.

2 giraffes

Разбира се опитахме и запазената марка на заведението невероятното кафе лате „Два жирафа“, на което се насладихме максимално. Направете го и Вие!

Вашият коментар